Läxhjälp på plats - Exempel (en timme)
-
Förberedelse (5-10 minuter)
Läxhjälpen börjar med att lärare eller handledare och elev sätter sig ner och går igenom vad som behöver göras under timmen. Om det är en elev med matematikläxa kan handledaren börja med att fråga vilken specifik del av läxan eleven tycker är svår eller osäker på. Genom att kartlägga elevens behov skapas en plan för vad som ska fokuseras på under den kommande halvtimmen.
Exempel: "Så, vi ska börja med att titta på de här algebrauppgifterna som du hade svårt med på provet. Sedan kan vi gå vidare till de sista två uppgifterna där du ska lösa ekvationer."
-
Genomgång och förklaring (20-25 minuter)
Efter att målen har klargjorts, börjar handledaren med att ge en genomgång av de begrepp och metoder som behövs för att lösa uppgifterna. För en elev som har svårt med matematik kan detta innebära att handledaren förklarar teorin bakom ett algebraiskt uttryck, går igenom olika lösningstekniker eller till och med ritar upp exempel på tavlan.
Handledaren ger gärna steg-för-steg-instruktioner och uppmuntrar eleven att tänka högt, så att de tillsammans kan lösa uppgifterna. Under genomgången uppmuntras eleven att ställa frågor och fundera över varför lösningarna ser ut som de gör.
Exempel: "När vi löser den här ekvationen, så behöver vi först isolera x på ena sidan. För att göra det börjar vi med att addera 3 på båda sidor."
-
Egen övning och stöd (20-25 minuter)
Efter den teoretiska genomgången är det dags för eleven att prova på uppgifterna själv. Handledaren ger stöd vid behov, men uppmuntrar eleven att försöka lösa uppgifterna självständigt. Här får eleven möjlighet att testa sina nyförvärvade kunskaper och tränar på att tillämpa dem i praktiken.
Handledaren går runt och ger feedback, hjälper till med specifika frågor eller förklarar ett steg igen om det behövs. Målet är att eleven ska känna sig tryggare och mer självsäker i att lösa uppgifterna på egen hand.
Exempel: "Bra jobbat med den första delen, men här kanske du ska tänka på att omvandla båda sidorna till samma bas innan du fortsätter."
-
Sammanfattning och avslut (5-10 minuter)
De sista minuterna av läxhjälpen går åt till att sammanfatta vad som har gått bra och vad som eventuellt behöver förbättras. Handledaren går igenom de viktigaste lärdomarna och tipsar om vad eleven kan göra för att fortsätta utvecklas. Om det finns något särskilt område som varit svårt, kan handledaren ge hemuppgifter eller förslag på ytterligare övningar.
Exempel: "Nu har vi gått igenom de svåra ekvationerna. Till nästa gång kan du försöka lösa tre uppgifter från kapitel 3, så kan vi kolla på dem nästa gång."
-
Resultat
Efter en timmes läxhjälp har eleven förhoppningsvis fått klarhet i de områden där det tidigare varit osäkert och känner sig mer förberedd på att arbeta vidare själv. Det är inte ovanligt att eleven känner sig mer självsäker och motiverad att fortsätta arbeta på egen hand, särskilt om handledaren har varit tålmodig och gett tydliga, konkreta förklaringar.